söndag 30 januari 2011

Middags förslag Per Moberg meny





Förätt: Sparrissoppa
Sparrissoppa är enkelt att slänga ihop och blir riktigt mild och god.


Antal portioner: 6 Färdigt på: 25 min
Ingredienser
500 g grön sparris
5 st schalottenlökar
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vittvin
salt
peppar






Gör så här
1. Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.

2. Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.

3. Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.

4. Smaka av med salt och peppar. Servera i soppskålar med sparrisknopparna som garnityr.




Varmrätt


Bouef Bourgignon

Färdigt på: 2 tim
Ingredienser
1 gryta, för 15 personer:
2 kg oxkött, högrev
150 g sidfläsk
200 g fina smålökar
400 g champinjoner i stora tärningar
50 g fläsksvål
5 st vitlöksklyftor
80 g mjöl
2 flaskor fruktigt rödvin, helst Bourgogne
4 msk olja
salt
1 nymalen peppar
1 st sockerbit
1 bukett persiljestjälkar
1 st lagerblad
1 kvist timjan

:Gör så här
1. Låt fläsket smälta i en emaljerad gjutjärnsgryta. När det blivit ljusgult ska smålökarna i. Låt dem steka i ungefär 15 minuter utan lock. Rör om då och då.

2. Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 10 minuter på medelstark värme.

3. Ta upp alla bitar med hålslev och lägg dem åt sidan. Lämna kvar stekfettet i grytan.

4. Värm oljan i en stekpanna och stek oxköttet tills det fått färg.

5. Lyft upp köttbitarna ur stekpannan och låt dem rinna av lite. Lägg dem i gjutjärnsgrytan.

6. Mosa vitlöken, blanda den med köttet och värm upp grytan långsamt på spisen. Strö över mjölet och tillsätt rödvinet och låt koka upp.

7. Salta lätt och tillsätt mald peppar, sockerbiten och kryddbuketten, rör om. Låt grytan sjuda långsamt på spisen i cirka 1 timme tills köttet är mört.

8. Garnera med nyfrästa champinjoner, rökt sidfläsk och smålök samt nyhackad persilja.




Svarta vinbärs sorbe'


atal portioner: 4 Färdigt på: 4 tim 10 min
Ingredienser
300 g svarta vinbär
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 msk citronsaft


:Gör så här
1. Koka upp socker och vatten i en kastrull tills sockret har löst sig och vätskan klarnar och låt sedan svalna.

2. Mixa vinbären och sila eventuellt bort skal och kärnor med en nätsil.

3. Blanda sockerlagen och vinbärspurén och smaka av med citronsaften.

4. Kör sedan i glassmaskin eller ställ undan i frys i cirka 4 timmar. Kom då ihåg att röra runt någon gång i timmen så att glassen blir fluffig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar