söndag 6 februari 2011

Hur man dukar rätt

1.Förrättstallrik och/eller sopptallrik 2. Varmrättstallrik 3. Soppsked 4. Förrättsbestick 5. Varmrättsbestick 6. Assiett för bröd eller sallad 7. Dessertvinglas eller Champagneglas 8. Rödvinsglas eller Varmrättsglas 9. Vitvinsglas eller Förrättsglas 10. Vattenglas 11. Dessertsked 12. Tårtgaffel
Här är några etikettsregler för dukning:
Glasen placeras i ordningen de ska användas, med början från höger.
Besticken ska placeras utifrån och in mot tallriken.
Knivar och soppskedar ligger till höger, gafflar till vänster och efterrättsbestick ovanför tallriken, med skedens skaft riktat åt höger och gaffelns åt vänster. En ensam gaffel placeras med skaftet åt höger.
Ska någon rätt ätas med något slags gaffel utan tillhörande kniv så ligger den till höger om tallriken.




1 kommentar:

  1. enligt den klassiska uppdukningen ska dessertgaffels skaft vara vänt mot vänster då gaffel hålls i vänster hand.
    dessertsked med skaft åt höger då sked hålls i höger hand.

    SvaraRadera