tisdag 15 februari 2011

polkagrisar

Till godisbuffen eller varför inte i presentasken om ni ska ha sånna... kul med nått hemmagjort:) har ni en egen stämel doppa då den i karamellfärg och stämpla :) man behöver inte göra godiset som vanligt man kanske kan platta till dem eller försöka göra hjärtan??


Polkagrisar
Ingredienser
1 kg (11 dl) socker
4 dl vatten
1 msk ättikssprit
25 droppar äkta pepparmyntolja
röd hushållsfärg
matolja
Förberedelsetid: ca 20 min
Tillagningstid: ca 30 min
Färdigt på: ca 50 min

Gör så här
1. Mät upp socker och vatten i en rymlig gryta (3-4 liter).
Rör om och låt sockerlagen koka upp.
Passa lagen när den kokar upp så den inte pöser över.
2. Häll i ättiksspriten och sätt i en hushållstermometer eller likande.
Koka kraftigt utan lock tills temperaturen är ca 155 grader, cirka 20-30 minuter.
Olja under tiden in en marmorskiva.

3. Ta fram ett par degskrapor, pepparmyntolja och röd hushålls färg.
Häll den färdigkokta sockerlagen på marmorskivan som ska vara kall,
men lämna kvar cirka 1 dl i kastrullen.
4. Färga den sparade lagen ganska kraftigt med röd färg.
Håll den röda lagen varm medan den röda lagen dras.
(Ställ den t ex i en panna med kokande vatten.)

5. Droppa pepparmyntolja på den utrunna sockerlagen på marmorskivan.
Vik upp kanterna mot mitten några gånger med oljad degskrapa.
Så snart det går att ta i den heta massan, dra ut och vik ihop den med inoljade händer.
Arbeta så snabbt som möjligt. Dra tills det börjar bli trögt -
forma då massan till en tjock rulle och lägg den där marmorskivan är som varmast.
6. Häll nu upp den röda lagen på marmorskivan och låt den svalna något.
Lägg den som en sträng på den vita rullen. Dra ut rullen lite och vik den dubbel.
Dra ut smala stänger och vrid dem lite. Klipp karameller och låt dem svalna på en bricka
(dock inte på varandra). Förvara svalt.

hittade receptet här: http://www.ciao.se/Godis__622874?bns=1&AID=1&KID=8562&s_kwcid=g%C3%B6ra%20godis4188859536

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar